Wapń zawarty w naszym nawozie zapobiega występowaniu takich chorób jak zgnilizna wierzchołkowa na pomidorach, gorzka plamistość podskórna jabłek, zwiększa również odporność pozostałych roślin na choroby grzybowe.
Stymuluje dojrzewanie owoców i warzyw, wpływa na ich przechowywanie-zwiększa odporność roślin na urazy mechaniczne, bierze udział w zapyleniu i zawiązywaniu owoców. Pierwiastek ten wzmacnia również kolanka i międzywęźla oraz wpływa na stabilizację źdźbła.
ROŚLINA | TERMIN STOSOWANIA | DAWKA |
---|---|---|
Zboża | Ozime: początek strzelania w źdźbło Jare: druga faza rozwoju liści | 2-3L/ha 2-3L/ha |
Ziemniak | Rozwinięte pędy boczne Rozwinięte bulwy w 50% | 2-3L/ha 2-3L/ha |
Kukurydza | Faza 6-8 liści | 2-3L/ha |
Jabłoń Grusza | Koniec kwitnienia Od fazy rozwoju owoców co 7-14 dni | 4-6L/ha 4-6L/ha |
Truskawka | Pojawienie się wyraźnych zawiązków owoców Początek dojrzewania owoców Po zbiorach | 4-6L/ha 4-6L/ha 4-6L/ha |
Czereśnia Wiśnia | Koniec fazy kwitnienia Okres rozwoju owoców co 5-7 dni | 4-6L/ha 4-6L/ha |
Malina Porzeczka | Początek tworzenia zawiązków owoców W czasie rozwoju owoców | 4-6L/ha 4-6L/ha |